Catalunya potencia la mediació en l’àmbit dels conflictes familiars

Notícies - Àrea Jurídica

LLEI 9/2020, DE 31 DE JULIOL, DE MODIFICACIÓ DEL LLIBRE SEGON DEL CODI CIVIL DE CATALUNYA, RELATIU A LA PERSONA I LA FAMÍLIA, I DE LA LLEI 15/2009, DE MEDIACIÓ EN L’ÀMBIT DEL DRET PRIVAT (DOGC DE 4 DE AGOST DE 2020)

La Llei 9/2020, de 31 de juliol, té per objecte fomentar la mediació com a mètode alternatiu de resolució de conflictes en l’àmbit familiar, especialment en aquells que afecten els menors d’edat, atenent al seu interès superior, establint l’obligatorietat de la sessió prèvia sobre mediació, llevat dels supòsits en què el recurs a la mediació estigui legalment exclòs.

Modificació del llibre segon del Codi Civil de Catalunya:

Amb les modificacions introduïdes en la Llei 25/2010, de 29 de juliol, del llibre segon del Codi Civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família, es fa explícit que la mediació és obligatòria quan s’hagi pactat expressament amb anterioritat a l’exercici d’accions judicials.

A més, s’estableix que l’assistència a la sessió prèvia té caràcter obligatori i que la falta d’assistència no justificada no està sotmesa a confidencialitat i ha de ser comunicada a l’autoritat judicial.

Pel que fa a l’ordre de la delació a la tutela, en què ja estava prevista la sessió informativa sobre mediació, s’introdueix el caràcter obligatori d’aquesta sessió prèvia i es determina el seu objecte, consistent en conèixer el valor, els avantatges, els principis i les característiques de la mediació. Així mateix, se substitueix l’expressió “incapacitada” per l’expressió “amb la capacitat modificada judicialment”, de conformitat amb les línies establertes per la Convenció de Nova York, de 13 de desembre de 2006, sobre els drets de les persones amb discapacitat.

En el mateix sentit, s’estableixen canvis en la potestat parental, pel que fa als desacords.

I pel que fa als efectes de la nul·litat del matrimoni, del divorci i de la separació legal, s’introdueix la possibilitat que el conveni regulador inclogui pactes de submissió a mediació i altres mecanismes alternatius de resolució de conflictes.

Modificació de la Llei 15/2009, de 22 de juliol, de mediació en l’àmbit de dret privat:

Seguint el fil de les modificacions introduïdes en el Codi Civil, la norma estableix que la sessió prèvia sobre mediació té caràcter obligatori en els supòsits legalment fixats i que la falta d’assistència no justificada no està sotmesa a confidencialitat i s’ha de comunicar a l’autoritat judicial.

Dins de les funcions dels col·legis professionals, reforça el compliment de la funció deontològica i disciplinària respecte als col·legiats que exerceixen la mediació, afegint la funció de vetllar perquè el conjunt de col·legiats compleixi les obligacions d’informació als clients i de foment i subjecció a la mediació que li imposen les lleis o els codis deontològics respectius.

També es regula l’obligació dels professionals col·legiats d’informar als seus clients sobre la mediació i altres fórmules de resolució de conflictes, i ha de procurar resoldre els conflictes que puguin tenir en l’exercici de la professió amb els seus clients o companys o amb altres persones a través de la mediació o altres formes extrajudicials de resolució de conflictes.

El text canvia la denominació de Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya per la de Centre de Mediació de Catalunya i el seu objecte s’estén no només a promoure i administrar la mediació, sinó també a la promoció i administració d’altres mètodes alternatius de resolució de conflictes.

Finalment la nova Llei preveu que el Govern haurà de promoure l’ús de la mediació en les controvèrsies que sorgeixin per raó del funcionament intern de les associacions, les fundacions i les altres persones jurídiques i que en el termini de nou mesos el Govern ha d’elaborar i presentar al Parlament un pla sobre l’adopció d’una política pública de caràcter general per a la prevenció, gestió i resolució extrajudicial de conflictes.

Modificacions legislatives

– Llei 25/2010, de 29 de juliol, de el llibre segon de el Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família: es modifiquen els articles 222-10, 233-2, 233-6 i 236-13.

– Llei 15/2009, de 22 de juliol, de mediació en l’àmbit de dret privat: es modifica l’apartat 1 de l’article 6 i els articles 11, 20 i 22 i s’afegeix una disposició addicional quarta.

Entrada en vigor

La Llei 9/2020, de 31 de juliol, entrarà en vigor el 4 de novembre de 2020, als tres mesos de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

per | set. 3, 2020

Obrir chat
Hola, en què podem ajudar-te ?
DE DONATO ADVOCATS
Hola, en què et podem ajudar?